Actieve werkstoffen in huidverzorging en de zon; hoe zit het ook alweer?

, , , , ,

Actieve huidverzorging tijdens zonnig weer; hoe zit het ook alweer?

Vrijwel iedereen die huidklachten heeft of heeft gehad én advies heeft gekregen bij ons, gebruikt thuis producten met zogeheten actieve werkstoffen. Deze werkstoffen in je huidverzorging helpen niet alleen direct je huid zodat je klachten verminderen, maar ook op de lange termijn dragen ze bij aan een betere, sterkere huid. Het zijn de stoffen waarvan er wetenschappelijke onderbouwing is en die maken dat een crème een bepaald effect heeft. De inactieve ingrediënten zijn de stoffen die ervoor zorgen dat de formule van een crème tot stand gebracht wordt. Ook niet onbelangrijk dus!

In deze blog zetten we weer even de meest gebruikte actieve werkstoffen op een rijtje en helpen we je herinneren hoe we deze het beste kunnen gebruiken met dit fantastisch zonnige weer!

De meest gebruikte actieve werkstoffen

We hebben het dan over de producten met AHA’s (Alpha Hydroxy Acid), de BHA’s (Beta Hydroxy Acid), vitamine A zuren (retinoïden), vitamine C en E en hyaluronzuur. Er zijn nog meer natuurlijk, maar dan kunnen we beter een heel boek gaan schrijven dan een blog 😉 Dit zijn de werkstoffen die je kunt beschouwen als de ‘gevestigde namen’ in de huidzorg en hier werken wij dan ook graag mee, in de juiste formules uiteraard.

Glycolzuur (Alpha Hydroxy Acid, AHA) Glycolzuur kent zijn oorsprong uit suikerriet, suikerbieten en bepaalde soorten fruit, maar wordt nu vooral nog zorgvuldig synthetisch nagemaakt. Het zorgt voor het gemakkelijk loskomen van dode huidcellen; het ‘exfolieert’ de huid. Hoewel de huid van nature dit zelf goed kan, zie je dat het na het 30e levensjaar lastiger wordt om dode huidcellen kwijt te raken. Deze opgestapelde dode huidcellen zorgen voor een doffere huid en de kans op het ontstaan van onzuiverheden neemt toe. Door het gebruik van glycolzuur kun je je huid op een veilige manier frisser, egaler en gladder maken. Regelmatig gebruik van glycolzuur verbetert de vochtbalans in de huid, licht oppervlakkige pigmentvlekken op en stimuleert het in hogere concentraties (> 15%) de aanmaak van collageen en elastine. Ook de huidbarrièrefunctie verbetert door het verlagen van de zuurgraad. Glycolzuur kan worden gebruikt bij de normale tot droge huid en wordt in de praktijk in hogere concentraties gebruikt en voor thuis in lagere concentraties.

Glycolzuur in een thuisproduct heeft alleen effect bij een concentratie van > 5%. Afhankelijk van de conditie van de huid gebruik je het grootste gedeelte van het jaar in overleg met de huidtherapeut 5%,10% of 12% glycolzuur, welke je in de avond aanbrengt en ‘s nachts zijn werk laat doen. Doordat de dode huidcellen verwijderd worden wordt de bovenste huidlaag (stratum corneum) dunner, en daardoor gevoeliger voor zonlicht. Dit hoeft geen reden te zijn om te stoppen met dit product, het heeft immers veel voordelen maar vereist wel een kleine aanpassing.

Ons advies voor gebruik van glycolzuur in de zomer
Het advies is dan ook om gedurende de zomer terug te gaan naar de laagste concentratie voor gebruik als nachtproduct, namelijk 5%. Dit is een veilige en nog steeds effectieve concentratie.
Ook verminder je het aantal keren dat je het per week gebruikt, niet meer elke nacht maar 3-4x per week, afhankelijk van je zon- en pigmentgevoeligheid. Als je van plan bent om een hele dag veel in de zon te zijn en het directe zonlicht niet geregeld kunt mijden, gebruik dan de avond ervoor liever geen glycolzuur.

Gebruik hierbij wel altijd standaard een goede zonbescherming met minimaal factor 30 voor overdag, die je royaal en regelmatig gebruikt.  

Fytinezuur (Alpha Hydroxy Acid, AHA)
Fytinezuur wordt ook wel ‘phytic acid’ genoemd en is een zuur dat vooral wordt gewonnen uit plantenextracten zoals micro-algen, maar komt ook voor in granen, noten, rijst, peulvruchten, groente en zaden. In voeding wordt het ook een ‘antinutriënt’ genoemd omdat het giftig is voor plaagdieren en het zo van gewas afhoudt. Wij mensen moeten daar natuurlijk dan ook niet teveel van hebben, maar krijgen het gelukkig niet snel in schadelijke hoeveelheden binnen.
Fytinezuur is een sterk antioxidant en werkt mild exfoliërend. Vaak wordt het met een concentratie van 0,5%-5% toegevoegd aan andere exfoliërende zuren om het effect te optimaliseren en toch een mild effect te behouden. Hierdoor is het geschikt voor de gevoelige huid en bij milde acneklachten. Fytinezuur wordt vooral ingezet bij de huid die aanleg heeft voor overmatige pigmentvorming en tegen veroudering, vanwege het neutraliserende effect bij vrije radicaalvorming in de huid.

Vrije radicaalvorming is het vrijkomen van agressieve zuurstofmoleculen die voor oxidatieve stress zorgen en daardoor het bindweefsel aantasten. Dit komt door omgevingsfactoren zoals verkeerde voeding, roken, vervuilde lucht door verkeer en teveel zon.

Ons advies bij gebruik van fytinezuur in de zomer
Vanwege het milde en vooral antioxidatieve karakter van dit zuur is het een veilig zuur om te blijven gebruiken tijdens de zomer en vereist het geen aanpassingen. Let er wel op met welk zuur het samengevoegd is in een product, want naast bijvoorbeeld 10% glycolzuur is het natuurlijk gecombineerd een stuk sterker. In dat geval verminder je het aantal keer dat je het product gebruikt per week tijdens de nacht, naar maximaal 3x per week. Gebruik het niet de avonden voordat je een dag veel in de zon zult zijn. Gebruik overdag ook altijd standaard een goede zonbescherming met minimaal factor 30 voor overdag, die je royaal en regelmatig gebruikt.  

Salicylzuur (Beta Hydroxy Acid, BHA)

Salicylzuur kent zijn oorsprong voornamelijk uit wilgenbast en bepaalde soorten fruit en planten, maar wordt tegenwoordig zorgvuldig synthetisch nagemaakt. Ze hebben veel gemeen en zorgen beiden door het exfoliatieproces voor een zichtbaar gladder, frisser en egaler huidoppervlak. Het verschil zit hem vooral in het feit dat salicylzuur vetoplosbaar is, en dus erg geschikt is voor de vette, onzuivere huid. Deze dringt diep door in de poriën en lost daar tevens opgehoopt talg op, één van de beste manieren om mee-eters en milia’s te verminderen. Ook werkt salicylzuur ontstekingsremmend en is dus zeer geschikt voor de acnehuid met pustels en inflammatie (roodheden). Salicylzuur is pas werkzaam op je huid als de concentratie van het ingrediënt hoog genoeg is (0,5 – 2%). Over het algemeen wordt salicylzuur door alle huidtypen goed verdragen en is de kans op irritatie kleiner dan bij bijvoorbeeld glycolzuur. Echter, bij een huid met een lagere talgproductie zoals de ouder wordende huid, kan het voor irritatie zorgen.

Ons advies voor gebruik van salicyzuur in de zomer

Door deze mildere eigenschappen is het gebruik van salicylzuur als nachtproduct gedurende de zomer meestal veilig om voort te zetten zonder enige aanpassing. Heb je een huidtype dat snel verbrandt of pigment aanmaakt en ben je veel buiten in de zon? Minimaliseer dan ook het gebruik met enkele keren per week, dus in plaats van elke nacht, nu 3-4x per week. Wanneer je van plan bent om een hele dag veel in de zon te zijn en het directe zonlicht niet geregeld kunt mijden, gebruik dan de avond ervoor liever geen salicylzuur.
Uiteraard is ook hierbij het advies om dagelijks een zonbescherming met minimaal factor 30 te gebruiken en deze royaal en regelmatig te gebruiken.

Retinol of retinoïden; vitamine A (-derivaten)

Naast de eerder genoemde zuren zijn veel van de cliënten bij Triaderm gewend aan het gebruik van de mooie werkstof ‘retinol’ (of retinoïden) voor je huid. Je hebt op recept verkregen retinoïden en vrij verkrijgbare ‘derivaten’ (afgeleiden) ervan,waarbij de formule en verpakking van het product en de benodigde conversie (omzetting in je huid) het effect bepaalt. Het grote verschil met de AHA’s en BHA’s is dat retinol zich meer richt op stimulatie van gezond collageen in de dieper gelegen huidlagen. Retinol moet rustig opgebouwd worden en kan goed in combinatie met één van de bovenstaande exfolianten gebruikt worden. We adviseren dan niet om de dag, maar altijd in een reeks deze producten te gebruiken (bijvoorbeeld: 3 nachten retinol en 4 nachten je exfoliant), zodat de huid een aantal keer dezelfde ‘prikkel’ ontvangt. Retinol is een antioxidant en werkt celcommunicerend; als het in de huid wordt geabsorbeerd, vertelt het de levende huidcellen hoe ze gezondere cellen kunnen maken en de productie van nieuwe huidcellen stimuleert. Door deze eigenschap wordt retinol ingezet voor huidversteviging, tegen acne en acnelittekens en oppervlakkige pigmentaties. Sterkere acnemedicatie bevat ook tretinoïden uit de familie van vitamine A zuren.

Ons advies voor gebruik van retinol in de zomer
Retinol, retinoïden en vitamine A-derivaten worden inactief wanneer het in aanraking komt met zonlicht en kunnen dan zelfs voor vrije-radicaalvorming zorgen. Daarom is ons advies om producten met deze ingrediënten altijd in de avond te gebruiken. Retinol, retinoïden en vitamine A-derivaten zijn gedurende de zomer in principe veilig te gebruiken mits je de huid goed beschermd en niet overmatig in de zon gaat. Je kunt retinol dan twee tot drie nachten per week veilig blijven gebruiken. Wij adviseren om altijd een zonbescherming met minimaal factor 30 te smeren.

Vitamine C en E
We hebben het bij vitamine C over een krachtig antioxidant dat vele positieve eigenschappen heeft!
Het hydrateert, voedt en helpt de huid te herstellen. Bij hogere concentraties verbetert het de huid door de aanmaak van collageen en versterkt het elasticiteit. Het mooie aan vitamine C is dat het schade aan de huid door UV-straling helpt voorkomen én dat het reeds opgelopen schade helpt terug te dringen. Door het antioxidatieve effect wordt ook hierbij de vorming van vrije radicalen tegengegaan. Bij zowel inname als smeren heeft vitamine C goede effecten op alle weefsels van het lichaam en dus ook de huid! Vitamine C wordt in de juiste crèmes gecombineerd met vitamine E. Vitamine E krijgen we net als vitamine C via onze voeding binnen. Deze twee vitamines versterken elkaars positieve effecten en zorgen, naast andere belangrijke ondersteunende processen in ons lichaam, voor een betere weerbaarheid van de huid tegen de zon!

Ons advies voor gebruik van vitamine C in de zomer
Er wordt wel eens beweerd dat vitamine C niet overdag in combinatie met zonlicht mag worden gebruikt. Dit is echter niet waar, het kan prima in een dagcrème gebruikt worden en gecombineerd worden met een SPF. Wij adviseren vooral het gebruik van vitamine C in een gemiddelde concentratie van 5% in een dagcrème en in een hoge concentratie van 10% in een nachtcrème of masker. Zo profiteer je optimaal van de effecten. Sommige mensen krijgen een wat rode of gevoelige huid bij het gebruik van 10% vitamine C. In dat geval is het belangrijk het slechts enkele keren per week te gebruiken. Een hele goede toevoeging aan je zomerroutine dus!

Last but not least; hyaluronzuur Hyaluronzuur komt van nature in ons lichaam voor en heeft alles te maken met de vochthuishouding in de huid. Het bindt water aan zich en houdt het vast. Om deze reden is het een veelgebruikt ingrediënt in de anti-aging industrie, omdat het al snel fijne lijntjes uit de kreuk haalt. Het zorgt ervoor dat de huid kalmeert en herstelt. Veel huidproblematiek ontstaat namelijk door een tekort aan vocht en daardoor raakt de huidbarrière verstoord. Met een sterke huidbarrière kan je huid zich beter herstellen en op de meest optimale manier; het is niet voor niets dat wij dit vaak tijdens behandelkuren aan onze cliënten adviseren!

Ons advies voor gebruik van hyaluronzuur in de zomer
Ons lichaam heeft veel hyaluronzuur en daarom wordt de synthetische variant door vrijwel iedereen verdragen. Het kan zowel overdag als ’s nachts worden gebruikt en is vooral aan te raden bij mensen die van nature al snel een droge huid hebben of de oudere huid. Wanneer onze huid extra uitdroogt door zon, zout en wind is het een heerlijke aftercare. Tip; zet het in de koelkast!

Enkele laatste tips

Voor alle actieve werkstoffen is het belangrijk dat ze zo lucht- en lichtdicht mogelijk verpakt zijn. Dus liefst in een ondoorzichtig pompje. Zo blijft het product het langste goed. In de koelkast bewaren helpt ook tegen achteruitgang van de ingrediënten én is heerlijk als je het gebruikt als ‘aftersuncare’, zoals vitamine C, E en hyaluronzuur! Na je douche je product smeren nog voordat je huid helemaal is opgedroogd zorgt voor een betere opname van de stoffen. In combinatie met alle werkstoffen in deze blog en élke zonnige periode blijft ons advies; gebruik een SPF zodat je niet verbrandt door de zon óf onzichtbare schade oploopt. Gebruik deze crèmes royaal en regelmatig. Zorg dat je een product gebruikt waar je goed tegen kunt, wat geen uitdrogende alcoholen bevat, niet in de ogen prikt en zonnefilters bevat die voor zowel je lichaam als het milieu onschadelijk zijn.
Bij Triaderm mag je altijd verschillende dingen testen. 

Heb je behoefte aan advies of juist extra begeleiding omtrent voeding, supplementen en een gezonde leefstijl?

Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor een gratis consult!