Help! Ik heb donkere vlekken op mijn huid, hoe kan dit en wat is er aan te doen?

,
Pigment vlekken op de huid - Traiderm.nl

Pigment, wat is dat precies?

Pigment is een bruine kleurstof die in de huid zit. Dit pigment wordt gemaakt door onze pigmentcellen. Door in aanraking te komen met zonlicht geven deze pigmentcellen pigment (‘melanine’) af aan de bovenste huidlaag, hierdoor krijgt de huid een bruine kleur. Dit is wat gebeurt bij het normale pigmentatieproces. Wanneer er een verstoring is in dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan. Deze uiten zich door donkere vlekken op de huid, wat je hyperpigmentatie noemt. Pigmentvlekken ontstaan eigenlijk altijd door (langdurige) blootstelling aan zonlicht, maar ook de combinatie met hormonen is een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van bepaalde soorten pigmentvlekken.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

De meest voorkomende vorm van pigment is post-inflammatoire hyperpigmentatie.
Dit betekent dat het pigment ontstaat na een ontsteking op de huid of na een wondje, zoals vaak bij acne het geval is. Na wondjes of ontstekingen, ontstaan vaak rode plekjes op de huid, die nog verder moeten genezen. Wanneer deze plekjes niet goed beschermd worden tegen de zon óf als de huid van nature veel pigmentcellen bevat, kunnen deze plekjes bruin kleuren. Dit noem je post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Klik hier voor de pigmentbehandelingen actie vanaf 1 maart 2023.

Melasma

Een andere veelvoorkomende vorm van pigment is melasma. Melasma uit zich door grillige, bruine vlekken op de huid die vaak ontstaan op het voorhoofd, de wangen, bovenlip of rondom de ogen. Deze ontstaan door een combinatie van zonlicht met de fysieke hormonale situatie en vaak ook door erfelijke aanleg. In veel gevallen ontstaat melasma tijdens of na de zwangerschap. Dat is de reden dat het ook vaak het zwangerschapsmasker wordt genoemd.

Lentigo solaris

Lentigo solaris, ook wel lentigo senillis of ouderdomsvlekken genoemd, zijn vlekken die ontstaan op middelbare leeftijd door (jarenlange) blootstelling aan zonlicht. Meestal komen deze vlekken voor op plaatsen die veel aan de zon zijn blootgesteld; het gezicht, de handen en de onderarmen. Soms gaat dit gepaard met het ontstaan van onrustige huidcellen die door de vele UV-straling gedurende het leven, schade hebben opgelopen. Dit noem je actinische keratose en deze plekjes zijn rood en schilferig met vaak steeds terugkerende korstjes. Dit kan een voorstadium zijn van huidkanker, dus moet altijd goed behandeld worden door een arts.

Sproeten en zomersproetjes

Bij sproeten is sprake van ophoping van pigment in de huid alleen wat oppervlakkiger dan bijvoorbeeld bij moedervlekken of melasma. Sproeten ontstaan vaak in de kinderleeftijd door blootstelling aan zonlicht. De ene persoon heeft hiervoor meer aanleg dan de ander. Sproeten komen vaak voor in het gezicht en op de armen. Naast gewone sproeten bestaan ook de zomersproetjes, deze ontstaan ook onder invloed van de zon maar verdwijnen vaak weer (grotendeels) in de winter.

Pigment vlekken op de huid - Traiderm.nl

Hoe kan ik het ontstaan van pigmentvlekken voorkomen en welke producten kan ik gebruiken als de pigmentvlekken toch zijn ontstaan?

Hoewel er tegen veel vormen van pigmentvlekken goede behandelmogelijkheden zijn, geldt toch: beter voorkomen dan genezen’. Pigment dat diep in de huid opgestapeld ligt is namelijk moeilijk behandelbaar. Maar hoe doe je dat dan, voorkomen? Het antwoord hierop is: zonbescherming! Al vanaf zo jóng mogelijke leeftijd. Voor alle vormen van pigmentatie geldt dat deze ontstaan onder invloed van zonlicht. Om te voorkomen dat hyperpigmentatie ontstaat, is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met zonnestralen en je huid te beschermen met een SPF van minimaal factor 30. Wil je meer lezen over hoe je jouw huid goed kunt beschermen tegen de zon om pigmentvlekken te voorkomen? Lees dan onze blog: ‘’Al die verschillende zonnebrandcrèmes, welke kies ik?’’

Ingrediënten die bewezen effectief zijn voor het verminderen van pigment zijn vitamine A, C, B3 (niacinamide) en glycolzuur. Echter is het wel belangrijk dat de percentages van deze ingrediënten in een product voldoende zijn. Voor vitamine A geldt hiervoor een percentage van één procent, voor vitamine C en B3 een percentage van vier procent en voor glycolzuur een percentage van minimaal vijf procent. Staat het ingrediënt in de tweede helft van de ingrediëntenlijst op een product? Dan zit er vaak onvoldoende in om effect te behalen.

Hoe kan ik pigmentvlekken laten behandelen door de huidtherapeuten van Triaderm?

Voor het behandelen van pigment is het altijd belangrijk om een huidtherapeut te raadplegen en niet zomaar zelf aan de slag te gaan met verschillende middeltjes. Er zijn namelijk veel (thuis)middeltjes die de huid irriteren en het pigment juist kunnen verergeren! Pigment kan in veel gevallen goed behandeld worden met bijvoorbeeld laser, peelings, microdermabrasiemicroneedling of een Meline pigmentbehandeling. Daarbij is het gebruik van goede thuisproducten heel belangrijk! Voor welke behandeling en producten worden gekozen, is afhankelijk van het soort pigment en hoe diep dit pigment in de huid ligt. Wil je hierover graag meer weten? Neem dan contact op!

Klik hier voor de pigmentbehandelingen actie vanaf 1 maart 2023.