Hormonen, wat doen ze?
Sinds kort zijn wij met de hormoonconsulten van start gegaan. Deze consulten hebben we opgestart omdat we het belangrijk vinden dat we je zowel aan de buitenkant- als de binnenkant van het lichaam kunnen ondersteunen op de weg naar een goed resultaat. Wat er nodig is om echt lekker in je vel te zitten dat is voor iedereen verschillend, want we zijn allemaal anders. Maar we kunnen wel degelijk werken aan een optimale basis, zoals het uitlijnen van essentiële processen in je lijf. Maar wat is er dan zo belangrijk aan het optimaliseren van de ‘hormonale huishouding’?
Hormonen, wat doen ze?
Hormonen hebben een zeer breed werkterrein en regelen talloze processen in ons lichaam. Denk aan groei, stofwisseling en voortplanting. Ze zijn de boodschapperstoffen en spelen daarmee een enorm belangrijke rol! Hormonen worden aangemaakt door bepaalde klieren. De hypothalamus in de hersenen is een van de meest belangrijke klier, omdat deze de meest dominante hormonale systemen aanstuurt zoals bijvoorbeeld bloeddruk, hartslag, voedingsgedrag (honger en dorst), temperatuurregulatie, seksualiteit en het slaap-waakritme. De hypothalamus ontvangt signalen vanuit het zenuwstelsel en communiceert vervolgens met de hypofyse, een klier die als functie heeft om ‘homeostase’ in het lichaam te handhaven. Homeostase is een ‘evenwichtige situatie in het interne milieu’, waarmee aan de behoefte van het lichaam wordt voldaan. Om dit te bereiken moet er dus goede communicatie plaatsvinden tussen het zenuwstelsel, klieren, weefsels en organen.
Als er ergens verandering in bepaalde waardes ontstaat, wordt de aanmaak bijvoorbeeld bijgesteld. Soms worden bepaalde waardes bijvoorbeeld te hoog of te laag en lukt het niet om het echt te herstellen. Dan gaan er ook andere processen in een aangepaste stand lopen, om ermee te ‘dealen’. In de aansturing en chemische stimulatie ten behoeve van balans spelen hormonen een sleutelrol!
Wat is inwendig evenwicht? Homeostase?
Best ingewikkeld hé? Wist je dat er bij meer mensen géén homeostase is, dus een goed inwendig evenwicht tussen alles, dan wel? Dit heeft alles te maken met de algemene, meer Westerse leefstijl van nu. Een aantal voorbeelden: We eten vaak niet wat ons lichaam het beste kan gebruiken, omdat we niet meer goed weten wat écht gezond is en al snel voor gemak kiezen. Het gemak ligt in hoe alles ons in onze omgeving voorgeschoteld wordt; we kiezen al snel wat er het beste gepresenteerd wordt. We luisteren vaak niet goed genoeg naar ons bioritme voor een optimaal slaap-waakritme, omdat we nadat de zon ondergaat vaak nog veel voor (of achter) een scherm zitten. We bewegen al snel te weinig omdat onze dagroutines er niet erg om vragen, of we dagen ons systeem nog amper uit wat extra’s te doen naast het dagelijkse fietstochtje of wandelrondje. Ook al doen we al ons best om zo goed mogelijk bezig te zijn.
Ons oerbrein
Maar het is helemaal niet vreemd; het zit namelijk als programmering in ons oerbrein om te kiezen voor comfort en gemak, want daarmee zijn we ‘veilig’! Basisbehoeftes gaan over het vermijden van ‘pijn’, wat vroeger een gevaarlijk dier kon zijn bijvoorbeeld, en het vinden van ‘genot’ zoals bruikbare voeding en voortplantingsmogelijkheden. Als die factoren in orde waren, was het goed en was je veilig. Maar.. laat deze ‘oerprogrammering’ ons nu eigenlijk vooral in de weg zijn gaan zitten! Want veel aanpassingen maken ten behoeve van onszelf als optimaal werkend systeem, kost MOEITE. En moeite.. is pijn. Je moet dan die comfortzone uit. We blijven gemakkelijk hangen in het ‘genot’ van gemak, routines, afleidingsmechanismen, et cetera. Doorbreken – wat betekent de ‘pijn’ aangaan en andere dingen voorrang geven dan we nu doen- doen we niet graag. Maar daarmee raken processen in ons lichaam zoals ze bedoeld zijn in de meest optimale functie, ontregeld. Eerst een beetje. En gaandeweg steeds een beetje meer.
Domino-effect
Deze hormonale ontregeling kun je zien als domino-steentjes die omvallen. Want als het ene proces verstoord raakt, communiceert het niet meer helder met andere processen die erdoor beïnvloed worden. Zenuwstelsel, hartslag, spijsvertering, voedingsgedrag, gemoedstoestand, slaap en ga zo maar verder…… het hangt echt allemaal met elkaar samen. Ons lichaam is eigenlijk een uniek werkend systeem dat graag terug wil naar een juiste homeostase, maar bewust of onbewust zijn we vaak zelf de saboteur. Met als gevolg dat we niet meer echt lekker in ons vel zitten en klachten gaan ontwikkelen als buikklachten, slaapproblemen, huidproblemen, onregelmatige menstruatie, vermoeidheid, stress, gewichtsproblemen, hoofdpijn of andere fysieke klachten.
Goed, hoe tackelen we dan deze onbewuste sturing vanuit het oerbrein?
Tackelen van oerbrein
Als je al langere tijd last hebt van vage klachten en er is in het reguliere medische circuit niet echt iets te vinden of er wordt slechts een symptoom onderdrukt, dan is het heel zinvol om eens aan de slag te gaan met je hormonen! Wanneer deze essentiële boodschappers in ons lichaam niet meer optimaal functioneren, ontstaat er disbalans. Deze disbalansen kun je ontdekken en ermee aan de slag gaan! Hoe meer er in diverse processen in je lichaam teruggebracht kan worden naar een gewenste situatie, hoe groter de kans dat je lijf het interne evenwicht steeds beter weet te herpakken. En dat voel je! Om de motivatie te kunnen opbrengen om echt iets te veranderen is het belangrijk dat je je aandacht erop richt. Vanuit oprechte zelfzorg. Want een begin vanuit frustratie levert vaak nog meer frustratie op. Merk je dat dit vaak voorkomt als je iets aangaat wat vervolgens afneemt en je weer terugvalt in oude patronen? Dan kan het zinvol zijn om voordat je begint met een het Hormoonbalans Totaalpakket te starten met transformatieve coachingsessies. Hierbij neem je eerst jouw -vaak onbewuste- zelfsaboterende mechanismen onder de loep.
Start met hormoonbalans
Nu hebben we meer toegelicht op welke manier hormonen uit balans raken, wat de gevolgen kunnen zijn en hoe ze vervolgens weer in balans kunnen komen. Wat kun je verwachten als je het Hormoonbalans-Totaalpakket start? Als eerste gaan we de disbalans in beeld brengen. Dit doen we door middel van een hele uitgebreide vragenlijst die dieper ingaat op onder andere je fysieke, emotionele en mentale gesteldheid. Op basis van alle antwoorden kan onze hormoontrainer Anne ontdekken welke disbalans(en) er aan de orde zijn. Vanuit hier worden de belangrijkste stappen voor jouw persoonlijke plan opgesteld. In de tweede en derde sessie wordt dieper ingegaan op de onderdelen voeding, beweging en sport, inspanning en ontspanning. Je leert meer over wat jouw lichaam specifiek kan gebruiken aan aanpassingen om de hormoonwaarden op orde te brengen ten behoeve van een vernieuwde homeostase. Ook is er de begeleiding om makkelijker keuzes te maken. In het vierde en laatste consult wordt er geëvalueerd hoe het gaat, wat er veranderd is en waar je nog tegenaan loopt. Zodat je hierna zo goed mogelijk verder kunt.
Mogelijkheden
Vind je het reuze interessant en voel je wel dat dit iets voor jou is? Maar ben je ook bang dat je teveel ‘moet’ gaan doen? Wees je oerbrein te slim af en ga ervoor! De kennis die je opdoet over jezelf is hartstikke waardevol en wordt sowieso ergens opgeslagen. Uiteindelijk bepaal jij zelf wat je doet en wanneer. Het is ook mogelijk om alleen de hormoonanalyse te doen; de vragenlijsten in te vullen en je disbalansen te ontdekken. Ook hierbij volgt er een basisadvies, dat geeft je in elk geval richting. Hopelijk hebben we je meer kunnen uitleggen over hormonen, het samenspel erin, onze ‘innerlijke saboteur’ en de gevolgen van disbalans.
Wil je meer weten of een eerste consult boeken, bel of mail ons vooral!
Ervaring van client;
‘Toen ik eenmaal wist waar voor mij de sleutel lag naar een gezondere hormonale situatie werd het voor mij makkelijker om mezelf hiervoor te motiveren. Met de stapjes die ik gezet heb merk ik nu al dat ik me krachtiger voel en een beter slaapritme heb. Lekkerder in mijn lijf. Superfijn!’