Weet jij wat een peeling kan doen voor jouw huid?
Huid, Acne, Huidverjonging, HuidverzorgingEen peeling, wat is dat eigenlijk precies? Wat doet het voor je huid? En is een peeling geschikt voor iedereen? In deze blog vertellen we je alles over waarom een peeling zo fijn is en hoe een peeling jouw huid kan verbeteren!
Wat is een peeling?
Een peeling is een vloeistof op basis van zuren waarmee je het bovenste laagje van de huid dunner maakt. Met een peeling verwijder je dode huidcellen en optimaliseer je de huidconditie waardoor je een frissere uitstraling krijgt. Een peeling kan uitgevoerd worden wanneer je last hebt van huidklachten zoals acne, rosacea of pigmentvlekken maar is ook heel geschikt voor algemene huidverbetering. Bijvoorbeeld voor het verbeteren van een doffe vermoeide uitstraling of het verminderen van vlekjes, rimpeltjes en fijne lijntjes.
Welke peeling behandeling past bij mijn huid?
Doordat er veel verschillende peelings bestaan, is er altijd wel een peeling die bij jouw huid past. Een peeling met melkzuur of amandelzuur is bijvoorbeeld geschikt voor de gevoelige huid maar salicylzuur past goed bij een vettere (acne) huid. Wil je een peeling doen voor huidverbetering en het verminderen van fijne lijntjes? Dan is een TCA peeling erg geschikt. De huidtherapeut kijkt altijd samen met jou welke peeling bij jouw huid past. Wil je graag weten welke peeling wij jou adviseren? Plan dan hier een huidanalyse.
Welke peeling met welk effect?
Zoals hiervoor al benoemd, bestaan er verschillende peelings. Welk ingrediënt heeft welk effect?
Melkzuur
Melkzuur is erg geschikt voor de gevoelige en droge huid. Dit zuur verwijdert dode huidcellen. Daarbij trekt melkzuur water aan waardoor het de huid hydrateert. Melkzuur draagt ook bij aan het herstellen en versterken van de huidbarrière. Melkzuur werkt in de bovenste huidlagen, hierdoor is melkzuur geschikt voor de donkere huid en de gevoelige huid en rosacea.
Glycolzuur
Glycolzuur heeft kleinere moleculen dan melkzuur waardoor het dieper in de huid kan doordringen. Hierdoor kan het wat sneller irritatie geven en is het dus minder geschikt voor de gevoelige of rosacea huid. Ook is het belangrijk dat je het gebruik van glycolzuur rustig opbouwt. Glycolzuur verdunt de bovenste huidlaag waardoor het talg in de huid beter naar buiten kan en minder snel onzuiverheden ontstaan. Hierdoor is dit zuur geschikt tegen puistjes en mee-eters. Bij wat hogere percentages kan glycolzuur ook oppervlakkig gelegen pigment verminderen. Wist je dat glycolzuur ook erg effectief is bij het verminderen van keratosis pilaris? Daarbij is het geschikt voor de ouder wordende huid. Benieuwd of een product of peeling met glycolzuur geschikt is voor jouw huid? We adviseren je graag.
Salicylzuur
Salicylzuur heeft grote moleculen waardoor het niet zo diep doordringt in de huid. Dit is ook niet nodig, salicylzuur werkt in de bovenste huidlagen en lost hier het talg op, verwijdert dode huidcellen én werkt ontstekingsremmend. Hierdoor is het erg geschikt bij acneklachten. Doordat salicylzuur grote moleculen heeft en dus voornamelijk oppervlakkig in de huid werkt, is dit zuur ook geschikt voor gevoelige huidtypes en de rosacea huid.
Trichloorazijnzuur (TCA)
TCA is een zuur dat bij uitstek geschikt is om rimpels en fijne lijntjes duidelijk te verminderen. Het is ook erg geschikt om diepere littekentjes te egaliseren. Daarbij versnelt het, het natuurlijke exfoliatieproces van de huid, hierdoor worden dode huidcellen sneller verwijderd. TCA is een zuur dat zorgt voor algemene huidverbetering. Naast het verminderen van rimpels en fijne lijntjes kan TCA ook rode plekjes die ontstaan na puistjes zichtbaar verminderen. Afhankelijk van het percentage kan TCA ook pigmentvlekken verminderen. TCA is minder geschikt voor de gevoelige huid. Wil je meer weten over een TCA peeling behandeling? Klik hier.
Is een TCA peeling geschikt voor jouw huid? Vraag het onze huidtherapeuten in een vrijblijvend consult!
Amandelzuur
Amandelzuur is een mild zuur dat ook geschikt is voor de donkere huidtypes. Het werkt kalmerend en remt de talgproductie. Hierdoor is dit zuur geschikt tegen acne. Ook bij rosacea kan amandelzuur goed werken. Daarbij kan het oppervlakkig pigment in de huid verminderen. Amandelzuur is een zuur dat werkt in de bovenste huidlagen, het dringt niet diep door in de huid waardoor er weinig kans is op irritatie.
Fytinezuur
Fytinezuur verwijdert dode huidcellen en zorgt ervoor dat de huid een frisse uitstraling krijgt. Daarbij hydrateert het de huid en kan het oppervlakkige pigmentvlekken verhelderen.
Hoe gaat een peeling behandeling?
De huidtherapeut kijkt eerst naar de conditie van jouw huid en overlegt samen met jou welke peeling geschikt is. Na het reinigen van de huid en het eventueel verwijderen van puistjes of mee-eters wordt de peeling aangebracht op de huid. Dit geeft vaak een prikkend en warm of licht branderig gevoel. Met enkele minuten neemt dit gevoel af. De huid is na de behandeling wat roder en kan warmer aanvoelen. Na de behandelingen brengen we een verzorgende crème aan en een SPF. Doordat wij werken met een medische foundation die de huid niet afsluit, kunnen we de huid na de behandeling ook altijd camoufleren waardoor je weer met een fijn gevoel de deur uit loopt.
Hoe ziet mijn huid eruit na een peeling behandeling?
Direct na de behandeling is de huid wat roder dan normaal en ook kan de huid warm aanvoelen. Afhankelijk van de sterkte van de peeling kan de huid gaan schilferen na een aantal dagen. Bij een milde peeling schilfert de huid vaak helemaal niet. Bij een middelsterke peeling begint het schilferen gemiddeld na drie dagen. De schilfering houdt ongeveer 3-5 dagen aan. Bij de sterke peelings voelt de huid een aantal dagen strak aan. Ook ontstaat soms een donkere verkleuring van de huid en wat korstjes. Het schilferen begint bij deze peelings na gemiddeld 3-7 dagen en dit kan 5-10 dagen aanhouden. Belangrijk om te noemen is dat de huid niet altijd schilfert na een peeling. Ondanks dat er niet altijd zichtbare schilfering optreedt, gebeurt er in de huid veel en ook zonder schilfering is er dus resultaat.
Verschillende niveaus peelings
Bij Triaderm hebben wij de peelings ingedeeld in verschillende niveaus; niveau I t/m III. Niveau I peelings zijn de meest milde peelings en de niveau III en TCA peelings zijn de sterkste peelings. Doordat we ook milde peelings hebben, is er altijd een peeling die bij jouw huid past. Heb je bijvoorbeeld rosacea of een hele gevoelige huid? Ook dan is er een peeling voor jouw huid.
Niveau I
De niveau 1 peelings bevatten milde zuren die werken in de oppervlakkige huidlagen. Deze peelings hydrateren de huid, verwijderen dode huidcellen en stimuleren de doorbloeding. Hierdoor oogt de huid stralender en gezonder. De huid kan na de behandeling wat roder zijn dan normaal. Verder herstelt de huid snel en zal je weinig tot geen schilfering ervaren.
Niveau II
Deze peelings kunnen wat dieper doordringen in de huid. De niveau 2 peelings zijn effectief bij acne, rode plekjes en oppervlakkig gelegen pigment. Een aantal dagen na een niveau 2 peeling kunnen er wat schilfertjes ontstaan op de huid. Dit houdt gemiddeld 3-5 dagen aan.
Niveau III en TCA
De niveau III en TCA peelings 15%-35% zijn de sterkere peelings. Deze peelings kunnen o.a. pigment verminderen en hebben een positief effect op (rest)acne, littekens, rimpels en fijne lijntjes. Deze peelings geven algemene huidverbetering. Na de behandeling is de huid roder en voelt de huid warmer aan. Na enkele dagen zal de huid gaan schilferen en kunnen er donkere verkleuringen en korstjes ontstaan. Het kan 7-10 dagen duren voordat de helemaal is hersteld.
Waar moet ik op letten na het ondergaan van een peeling behandeling?
Na een peeling is jouw huid wat droger en gevoeliger. Het is dus heel fijn om de huid goed te hydrateren met een verzorgende crème. Doordat de bovenste huidlaag verdund wordt, is jouw huid gevoeliger voor de zon. Daarom is het belangrijk om een SPF te gebruiken. Hierdoor verklein je de kans op zonverbranding of het ontstaan van pigmentvlekken. Wanneer je de huid goed beschermt tegen de zon kun je dus prima in het voorjaar of de zomer een peeling ondergaan. Bescherm je huid met een SPF 30 of 50 en herhaal het smeren elke 2-3 uur.
Is een peeling behandeling in het voorjaar of de zomer wel verstandig?
Zoals we hiervoor al beschreven, kun je in het voorjaar en de zomer prima een peeling behandeling ondergaan, mits je de huid goed beschermt. Daarbij hebben wij een aantal mildere maar alsnog effectieve peelings die ook in de zomer uitgevoerd kunnen worden. Dit zijn peelings met mildere zuren zoals amandelzuur, melkzuur of peelings met vitamine C. Deze peelings verwijderen de dode huidcellen en geven de huid een echte boost zonder roodheid of schilfering achteraf.
Wil jij graag een peeling behandeling plannen of weten welke peeling wij jou zouden adviseren? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!