Wat heeft je huid nodig in de winter?

Het is ‘s avonds vroeg donker, ’s morgens laat weer licht en het wordt steeds kouder. Wat doet dit met je huid? En heb je in de winter een andere huidverzorgingsroutine nodig?

In de winter merken we vaak dat onze huid droger is, trekkerig aanvoelt en soms zelf wat schilfers of rode vlekjes vertoont. Dit komt door een lagere luchtvochtigheid. Ook staat binnen vaker de verwarming aan en neem je sneller een lange warme douche of bad.
Al deze factoren zorgen ervoor dat de huid droger wordt en gedehydrateerd raakt. In de winter is het dus geen overbodige luxe om je huid wat extra aandacht te geven! Vergeet hierbij ook zeker je lippen, handen en lichaam niet. Hieronder geven de huidtherapeuten van Triaderm tips om jouw huid in de winter zo goed mogelijk te verzorgen.

Douche niet te lang en te warm
Warm water droogt de huid flink uit. Zet de douche dus niet te warm en douche het liefst niet langer dan tien minuten. Onder de douche kun je in plaats van douchegel een zachte olie gebruiken voor je huid, dit laat een laagje achter waardoor het vocht in de huid minder snel verdampt. Ook kun je na het douchen een verzorgende bodylotion of olie aanbrengen met hydraterende en kalmerende ingrediënten. Voor het reinigen van je gezicht geldt hetzelfde, doe dit met koud of lauw water en een mild reinigingsproduct.

Hydrateer je huid
Hydrateren is altijd goed maar zeker in de winter kan jouw huid wel wat extra hydratatie gebruiken. Hydrateren kun je op verschillende manieren doen. Occlusieve ingrediënten zoals vaseline of dimethicone leggen een laagje op de huid en hebben op de korte termijn het meeste effect op een gedehydrateerde huid. Smeer nu niet je hele gezicht in met vaseline want dit veroorzaakt dan weer snel puistjes, maar voor kleinere plekjes kan dit een goede optie zijn. Ook kun je kiezen voor ingrediënten zoals glycerine en hyaluronzuur om de huid te hydrateren. Als laatste zijn ook melkzuur en glycolzuur goede hydratanten. Naast dat deze ingrediënten de huid hydrateren, helpen ze ook bij de afschilfering van dode huidcellen waardoor de huid frisser oogt. Let in de winter wel op met het gebruik van zuren. Dagelijks gebruik van een exfoliant kan de huid soms juist uitdrogen. Dan is een paar keer per week ook voldoende.

Verzorg je handen
Veel mensen hebben in de winter last van droge handen, kloofjes en schrale plekjes. Zeker in deze tijd van het vele handen wassen dus extra belangrijk om je handen goed te verzorgen. Doe dit met een vettige handcrème met verzachtende en verzorgende ingrediënten zoals bijvoorbeeld glycerine, panthenol of shea butter.

Vergeet je lippen niet
Ook de lippen krijgen in de winterperiode veel te verduren. Doordat de lippen weinig talgkliertjes bevatten, zijn ze erg gevoelig voor droogte en barstjes. Veel mensen hebben de neiging om de lippen nat te maken met speeksel maar doe dit vooral niet. Hiervan worden de lippen alleen maar droger. Wanneer je een lipverzorgingsproduct wil gebruiken kies dan voor een product met verzachtende en herstellende ingrediënten en vermijd ingrediënten zoals menthol, kamfer en eucalyptus.

 Vitamine D
Doordat het in de winter laat licht wordt en ook vroeg weer donker, maken we via de huid vaak onvoldoende vitamine D aan. Vitamine D is erg belangrijk voor ons immuunsysteem. Daarom is het vooral in de winter goed om extra vitamine D te halen uit voeding en/of supplementen.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog voldoende tips gekregen om jouw huid goed te de winter door te helpen. Heb je toch nog vragen, dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We staan graag voor je klaar!