Wat is clean beauty eigenlijk?

We worden tegenwoordig overspoeld met termen als ‘clean beauty’ en ‘natural beauty’. Maar wat betekent clean beauty nu eigenlijk? Mogen we zomaar uitgaan van een label of van wat grote cosmeticaproducenten zeggen? De term ‘clean beauty’ betekent niet per definitie groen, veganistisch, plantaardig of goed voor het milieu. De één schrijft dat het vooral gaat om producten die ‘ethisch verantwoord’ zijn. De ander voegt daaraan toe dat het producten zijn met alleen ingrediënten die biologisch afbreekbaar en recyclebaar zijn. Zo wordt de term ‘clean beauty’ vooral omschreven als een niet-giftig product dat gemaakt is zonder irriterende en schadelijke ingrediënten die in verband staan met ernstige gezondheidseffecten. De FDA (Food and Drug Administration) heeft de term clean beauty echter niet beschermd, waardoor grote cosmeticamerken en verkopers dit label kunnen gebruiken zonder dat hier iemand naar heeft gekeken. Veel cosmeticamerken claimen dat hun producten geheel vrij zijn van slechte ingrediënten en daardoor clean beauty zijn. Hierdoor wordt het product aantrekkelijker gemaakt voor de consument anno ‘nu’.

En wat is natural beauty?

Dan heb je nog producten met de term ‘natural beauty’. Een natural beauty product bevat soms maar één of enkele natuurlijke ingrediënten en wordt geclaimd als een 100% natuurlijk product. Hoewel dit zeer aantrekkelijk lijkt, zijn helaas veel ‘natuurlijke’ of “plantaardige‘ ingrediënten niet altijd even goed voor de huid. Bovendien betekent ‘plantaardig’ vaak niet echt ‘natuurlijk’ want ook plantaardige bestanddelen zijn namelijk soms chemisch bewerkt, waardoor er uiteindelijk weinig ‘puur natuur’ overblijft.

Bovendien kunnen natuurlijke stoffen soms over eigenschappen beschikken die je liever niet hebt. Bijvoorbeeld dat ze antibacterieel (huidflora-verstorend) of samentrekkend werken, waardoor de doorbloeding gestimuleerd wordt.
Gevoelige huidtypen kunnen bijvoorbeeld beter de volgende plantaardige stoffen mijden: lavendel, sandelhout, munt, geraniol, eucalyptus, tea tree oil en citroenachtige stoffen. Deze stoffen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen de huid wel irriteren. Dermatologen adviseren daarom mensen met allergieën of gevoelige (rosacea)-huid geen plantaardige producten te gebruiken.

Is synthetisch per definitie slecht voor de huid?

Nee, vaak denken we dat dit slecht is voor de huid maar dit is niet altijd zo. Synthetische stoffen kunnen compleet nieuw gemaakte grondstoffen zijn of nagemaakte stoffen. Een voorbeeld van een nagemaakte stof is vitamine C, welke niet slecht is voor de huid. Vitamine C heeft een anti-oxidatieve werking en heeft een positief effect op pigmentvlekken. Ook bepaalde basisstoffen voor crèmes die synthetisch gemaakt zijn, kunnen heel mild en huidvriendelijk zijn.

Wat vinden wij belangrijk?

Wij als huidtherapeuten bij Triaderm vinden het vooral belangrijk dat de kwetsbare huid (het huidtype wat wij het meest tegenkomen) het product zowel op de korte als op de lange termijn, goed verdraagt en gekalmeerd wordt.
Wij letten op de mildheid van basisingrediënten, concentratie van actieve ingrediënten en de afwezigheid van onnodige of schadelijke toevoegingen.
Bij ons vind je geen van de termen clean of natural beauty. We prikken door de buitenkant heen om te zien waar we écht mee te maken hebben. We maken een optelsom van exacte inhoud, productie- en verpakkingsproces en beslissen dan of dit voor ons een juiste keuze is. Alles wat -los van de werking op de kwetsbare huid- op een duurzame manier bijdraagt aan mens of milieu is voor ons een pré.

Je kunt producten een beetje als voedingsmiddelen zien; het liefst wil je zo min mogelijk ingrediënten in één product. Daarvoor moet je de ingrediëntenlijst kunnen lezen en kunnen herleiden hoe het geproduceerd is. Dat is erg ingewikkeld, hierin dien je dan betrouwbare bronnen te kunnen raadplegen. Het is fijn als producenten hier eerlijk over zijn. Verder is het goed om te weten dat er in Europa veel strenge wetten gelden, veel strenger dan bijvoorbeeld in China of de V.S.. Dan bestaan er nog diverse keurmerken die aangeven of het goed is voor het milieu. Voorbeelden hiervan zijn: Ecolabel, Cosmos Organic en Demeter. Deze labels vertellen je verder niets over het effect van het product op de huid (bron: MilieuCentraal), maar zorgen er vaak wel voor dat producenten de term ‘clean’ of ‘natural’ beauty gebruiken.

Hierbij een aantal ingrediënten die je beter kunt vermijden:

  • Minerale oliën zoals paraffinum, petrolatum, petroleum liquidum, oliën zorgen voor verstopte poriën en zijn een goedkoop bijproduct vanuit de olie-industrie.
  • De ‘harde’ alcoholen, zoals alcohol denat. en ethanol. Dit wordt echter vaak als conserveringsmiddel gebruikt in natuurlijke cosmetica.
  • Parabenen (methyl-,ethyl-, butyl-, propyl-). Deze toevoegingen zijn omstreden en worden vaak geassocieerd met hormoonverstorende eigenschappen.
  • Siliconen zoals dimethicone kunnen de huid overbelasten.
  • Artificiële kleurstoffen maken je huid gevoeliger.
  • Veel parfum. Producten zonder parfum zijn beter voor je huid en beter voor het milieu. Zelfs op zogenoemde plantaardige parfum kan je huid gevoelig reageren. Echter, soms is een milde parfum in een product juist beter dan een om een product milder te laten ruiken dan een stof die geur neutraliserend werkt.

Conclusie

Wees niet bang voor alles wat niet-natuurlijk is. Alle cosmetica bevatten uiteindelijk ook chemische stoffen of zijn bewerkt. Clean beauty en natural beauty zijn verschillende termen die tegenwoordig veel worden gebruikt als trend. ‘Clean beauty’ betekent niet dat het product vrij is van synthetische stoffen en een ‘natural beauty’ product bevat soms maar één natuurlijk ingrediënt. Ontzettend veel van wat er te koop is, is een mooie marketing met een ‘prima’ of ‘matige’ inhoud.

Triaderm adviseert producten waarvan we weten dat ze geen irriterende ingrediënten bevatten en goed verdragen worden door vrijwel alle huidtypen. We willen niet alleen een product wat hypoallergeen is, we kijken zelfs waarmee een product helpt om de natuurlijke huidbarrière zelfs helpt te versterken.
Onze visie is dat iedere huid uniek is en dus een andere verzorging -maatwerk- nodig heeft! Benieuwd welke producten geschikt zijn voor jouw huid? Vraag onze huidtherapeuten om advies!

Bronnen

Blair Rubin, C., Brod, B. (2019). Natural does not mean safe – the dirt on clean beauty products, JAMA dermatol, 155(12), 1344-1345

Milieu Centraal. (z.d.). Keurmerkenwijzer overzicht – Cosmetica. Geraadpleegd op 6 april 2020, van https://keurmerkenwijzer.nl/overzicht/cosmetica/

(K. 2019, 26 juli). Clean Beauty—and Why It’s Important. Geraadpleegd op 7 april 2020, van https://goop.com/beauty/personal-care/clean-beauty-and-why-its-important/

Wat is Clean Beauty? (2019, 11 augustus). Geraadpleegd op 7 april 2020, van https://www.naturalself.eu/nl/blog/wat-clean-beauty