Waarom is het eten van suiker slecht voor mijn huid?

Dat het eten van suiker niet heel gezond is dat weten we wel. Maar dat het eten van suikers het verouderingsproces in de huid versnelt, is nog een vrij onbekend fenomeen!

Hoe zit dit precies?

Suiker is niet één voedingsstof maar een verzamelbegrip voor meerdere voedingstoffen. Wat alle suikers met elkaar gemeen hebben is dat het koolhydraten zijn, die zijn opgebouwd uit koolstof, waterstof en zuurstof.

Wanneer je suiker eet, volgt er een chemische reactie waarbij de koolhydraten uit de suikers zich binden aan eiwitten. Deze chemische verbindingen worden ook wel AGE’s ofwel versuikerde eiwitten genoemd. Het zijn deze versuikerde eiwitten die ervoor zorgen dat de huid veroudert. Belangrijke eiwitten in de huid zijn collageen en elastine, deze eiwitten zorgen voor de stevigheid en elasticiteit. Wanneer deze eiwitten beschadigen door glycatie (de chemische reactie in het lichaam waardoor suikers huidveroudering veroorzaken) wordt de huid minder stevig en verliest hij zijn elasticiteit en veerkracht. Hierdoor verslapt de huid en zijn rimpels eerder zichtbaar.

Ook zorgt glycatie voor een ontstekingsreactie in het lichaam en dat zorgt ervoor dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Het imuumsysteem is in staat om de versuikerde eiwitten te verwijderen. Maar helaas brengt deze ontstekingsreactie schade toe aan het lichaam en de huid. Linksom of rechtsom, het eten van suikers heeft hoe dan ook invloed op onze huid. Wil dit dan zeggen dat je na het eten van een stukje taart meteen 10 jaar ouder wordt? Wees gerust, het antwoordt hierop is nee. Geniet, maar doe dit met mate!

Tips van onze huidtherapeuten

  • Probeer de inname van producten met een hoge glycemische index (GI) of glycemische last (GL) te beperken. Daarmee bedoelen we producten zoals: wit brood, honing, chocolade, (gebakken of gefrituurde) aardappelen, frisdranken, chips etc.

Eet producten met resveratrol, dit krachtige antioxidant kan mogelijk de negatieve effecten van glycatie beperken. Voorbeelden zijn:

  • Rode druiven
  • Pinda’s
  • Bosbessen