Wat doet Vitamine A?

De populariteit van vitamine A in huidproducten is de laatste enorm gestegen. En dat is ook niet gek, want vitamine A is belangrijk voor een ontelbaar aantal processen in ons lichaam en ook in de huid. En daarmee maakt het zichzelf tot een mooie huidverbeteraar!

Hoe werkt Vitamine A op mijn huid?

Vitamine A verbetert de zogeheten ‘celcommunicatie’. Het wordt door de huid opgenomen, bindt zich aan huidcellen en ‘vertelt’ deze cellen vervolgens zich gezonder te gaan gedragen en bij celdeling een verbeterde versie van zichzelf te zijn. Vitamine A zorgt ook voor een versnelde afschilfering van de opperhuid, heeft een antioxidante werking (zie onze blog over antioxidanten); is antibacterieel en beschermt tegen UV- straling. Ook wordt vitamine A graag ingezet bij de behandeling voor huidverbetering, tegen huidveroudering, de behandeling van acné en tegen overmatige pigmentatie.

Vitamine A kan jouw huid helpen bij:

✓ Gladder en egaler worden
✓ Het verminderen van een grove huidstructuur
✓ Het verminderen van fijne lijntjes
✓ Vertragen van de vorming van nieuwe rimpeltjes
✓ Verminderen en vertragen van het ontstaan van oppervlakkige pigmentvlekjes
✓ Verstopte poriën en onzuiverheden (acne)

Vitamine A in al zijn variaties

Vitamine A kent vele varianten. De belangrijkste voor de huid zijn: retinoidezuur; retinaldehyde/retinal; retinol en retinylesters. De retinylesters hiervan hebben verschillende benamingen. Retinoidezuur is super effectief, maar tegelijkertijd ook intensief voor de huid. Bij het gebruik van retinoidezuur ontstaan geregeld overgevoeligheidsreacties. Om die reden is retinoidezuur alleen op doktersrecept verkrijgbaar. In de huidtherapeutische praktijk worden vooral retinal, retinol en retinylesters gebruikt.

Welke vorm van Vitamine A werkt het beste op jouw huid?
Retinoïdezuur kan direct met de huidcellen communiceren. De drie andere varianten moeten eerst worden omgezet naar retinoïdezuur. Gelukkig kan de huid dit helemaal zelf! Hoe minder omzettingen er nodig zijn, hoe effectiever. Anderzijds zorgen meer omzettingen ook tot minder irritatie. Bij retinoïdezuur
(0 omzettingen) is er de meeste kans op irritatie, daarna bij retinal (één stap), retinol (twee stappen) en als laatste de retinylesters (drie stappen). Voor hetzelfde effect als retinoidezuur, moeten er wat hogere concentraties van retinol, retinal en retinylesters op de huid worden aangebracht. Leuk feitje; de huid kan zelfs vitamine A tijdelijk opslaan tot het moment dat het weer extra gewenst is. Handig toch!

Waarom kan Vitamine A voor huidirritatie zorgen?
Alle vormen van vitamine A kunnen voor irritatie zorgen van de huid. Bij sommige varianten is de kans wat groter dan bij de andere. Dit komt omdat vitamine A betrokken is bij de celdeling in de opperhuid (epidermis). Dit proces kan overprikkeld raken. De opperhuid gaat dan te snel afschilferen en de huidbarrière wordt een stuk kwetsbaarder. Deze irritatie heet ‘retinoïden-dermatitis’. Irritatie door vitamine A is vooral afhankelijk van het aantal omzettingen die in de huid gedaan moeten worden, maar ook van de gesteldheid van de huidbarrière voordat je start met het smeren van vitamine A.

Retinoïden-dermatitis wordt meestal zichtbaar 2 tot 4 dagen na gebruik van het product. De huid kan rood, schilferig en gevoelig worden. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat een product met vitamine A wordt opgebouwd, dit is dan ook wat wij adviseren. Afhankelijk van huidtype kan er worden gestart met het gebruik van het product 1 tot 3 keer per week. Ook is het belangrijk dat er een dun laagje van het product wordt aangebracht.

Vitamine A tijdens zwangerschap
Er is geen onderzoek gedaan naar Vitamine A op de huid tijdens zwangerschap. Het slikken van retinoïden zuur (vitamine A-zuur) is daarentegen een bekende contra- indicatie. Daarvan is bewezen dat het invloed kan hebben op het ongeboren kind. Om die reden is het belangrijk geen vitamine A te gebruiken tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Omdat een crème met vitamine A kan doordringen tot diep in de huid, raden we dit ook af.

Wanneer kan je het beste Vitamine A gebruiken?
Vitamine A is een fotoreactieve stof. Dit wil zeggen dat het zijn werking verliest als het in aanraking komt met zonlicht. De producten met vitamine A kunnen dus het beste avonds gebruikt worden.

Is Vitamine A gevoelig voor licht en zuurstof?
Voor alle vormen van vitamine A geldt dat ze instabiel zijn en erg gevoelig voor licht en zuurstof. Het oxideren gaat snel. De verpakking mag om deze reden ook geen lucht en licht binnenlaten. Vermijdt verpakkingen die niet voldoen en laat een product niet langer dan 4 maanden open staan zonder het te gebruiken. De vitamine A zal daarna niet of snel niet meer effectief zijn. Het gebruik van producten met vitamine A kan het beste begeleid worden door je huidtherapeut!

Wil jij advies afgestemd op jouw huid? Maak een afspraak voor een gratis consult. Wij helpen je graag.