In reclames hoor je het woord Retinol vaak voorbij komen, want het krijgt veel aandacht in de huid- en beautyscene. Niet geheel onterecht, want de huid heeft veel profijt van retinol. Wat het precies is en hoe het werkt legt de huidtherapeut van Triaderm uit.

Retinol is familie van Vitamine A-zuur (tretinoïne). Vitamine A-zuur krijg je bijvoorbeeld door de huisarts voorgeschreven als je acne hebt. Retinol (en ervan afgeleide derivaten) trekt daarentegen iets minder diep de huid in, daardoor is het minder irriterend en vrij te verkrijgen.

Wat gebeurt er in je huid?

Retinol hecht zich aan vrijwel elke huidcel en zorgt dat deze zich als een gezonde en jongere huidcel gedraagt. Hierdoor werkt de huid harder waardoor ze onder andere meer collageen (houdt de huid stevig) en elastine (houdt de huid elastisch) aanmaakt. Nu kun jij je vast al beter voorstellen dat retinol daarom uitermate geschikt is als ‘antirimpelcrème’!

Dit is niet het enige dat retinol doet; het werkt namelijk ook goed tegen acne. Doordat retinol de groei van normale en gezonde cellen bevordert, raken de poriën minder snel verstopt, waardoor de vorming van nieuwe puistjes wordt voorkomen.

Nu klinkt dit misschien als een wondermiddel, maar er zijn toch een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hieronder een aantal tips van de huidtherapeuten van Triaderm:

  • Het kan zijn dat de huid in het begin erg moet wennen aan retinol, daarom is het verstandig om de retinol niet meteen 7 dagen in de week te gebruiken maar dit rustig op te bouwen.
  • Niet alle huidtypen kunnen retinol verdragen, gebruik dit product daarom alleen op advies van een huidtherapeut. Mensen die net beginnen, kunnen ongeveer een week roodheid en schilfering ervaren. Wanneer de klachten aanhouden, kan je beter even contact opnemen met je huidtherapeut.
  • Het gebruik van retinol wordt afgeraden bij zwangerschap en borstvoeding, hoewel vitamine A heel belangrijk is voor de zwangere vrouw is dit iets anders dan vitamine A-zuur.
  • Blootstelling aan UV-licht maakt retinol onstabiel. Gebruik dit product dus altijd ‘s avonds en gebruik hiernaast een crème met goed uv-filter.

Ben je benieuwd naar onze producten met retinol of onze behandelingen? Bel gerust voor het maken van een afspraak voor persoonlijk advies.