Keratosis pilaris- bultjes en pukkeltjes
Wat is keratosis pilaris?
Keratosis pilaris is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening, die voorkomt bij ongeveer 25% van de Nederlandse bevolking. Keratosis pilaris wordt veroorzaakt door een overmatige productie van hoorncellen (deze bevatten ‘keratine’). Hoorncellen zijn de bouwstenen van de huid en vormen het bovenste laagje van de huid.
Door de overmatige aanmaak van deze cellen ontstaan er verstoppingen bij de haarzakjes en zijn er kleine rode, ruwe bultjes op de huid zichtbaar. Bij donkere huidtypen zijn ze niet zichtbaar rood, maar bruin. De aandoening lijkt een beetje op kippenvel in de structuur, maar dan ruwer. De bultjes ontstaan alleen op plekken waar een haartje uit de huid komt. Als er bacteriën bijkomen, kunnen er kleine ontstekingen ontstaan waardoor kleine puskopjes zichtbaar worden.
Keratosis pilaris wordt veel gezien op de bovenarmen, benen en billen. Heel soms komt het ook in het gezicht voor. De mate waarin de aandoening zich voordoet verschilt per persoon. Vaak begint het in de kindertijd, het kan bijna helemaal weggaan en weer met tussenpozen opnieuw opspelen.
Wat is de oorzaak van deze huidafwijking?
Waarom er extra hoorncellen worden aangemaakt is niet bekend, maar aangezien een hoog aantal patiënten familieleden heeft met dezelfde aandoening, is het hoogstwaarschijnlijk genetisch en dus erfelijk bepaald. Ook zien we keratosis pilaris vaker bij mensen bij wie astma, eczeem of hooikoorts in de familie voorkomt. Ook bij mensen met een droge huid komt de aandoening vaker voor. In de wintermaanden speelt de aandoening meer op dan in de zomermaanden. Dat komt door de kou van buiten en de lage luchtvochtigheid binnenshuis door de verwarming.
Wat kan ik er zelf tegen doen?
Keratosis pilaris verdwijnt nooit helemaal, maar bij een deel van de mensen kan het beeld na de leeftijd van zestien jaar vanzelf verbeteren.
Wil je hier zelf nog iets meer aan doen, dan kan de huid extra worden ge-exfoliëerd (afgeschilferd), om zo de verstoppingen zo veel mogelijk tegen te gaan. De huid doet dit zelf ook om de drie á vier weken, maar door overmatige productie van hoorncellen kan de huid dit als het ware niet meer goed bijhouden. De huid kan hierbij dus een handje worden geholpen!
Exfoliëren kan op twee manieren; mechanisch of chemisch. Mechanisch wil zeggen: door een scrub die je met je handen aanbrengt en masseert. Dit kan heel licht worden toegepast, maar hierbij is helaas wel de kans op huidbeschadiging en irritatie aanwezig. Ook kun je de huid verweken door middel van speciale producten.
Triaderm adviseert meestal om de huid chemisch te exfoliëren. Dit gebeurt door AHA’s en BHA’s (fruitzuren). Fruitzuren zijn natuurlijke producten die een chemische reactie op de huid veroorzaken. De zuren weken dode huidcellen aan het huidoppervlak los, zodat nieuwe huidcellen tevoorschijn komen en je huidconditie verbetert. Je kunt zowel thuis een lage concentratie aan zuren gebruiken als een hogere concentratie in de praktijk, waarbij dit wordt gecombineerd met peelings in de praktijk.
De afkorting AHA staat voor alphahydroxy acids. AHA’s zijn in water oplosbare fruitzuren. De zuren stimuleren de celvernieuwing in de onderste lagen van de huid en verbeteren de vochtbalans. AHA’s zijn afkomstig van verschillende planten/plantaardige producten. De meest bekende AHA’s zijn melkzuur en glycolzuur.
De afkorting BHA staat voor betahydroxy acids. BHA’s zijn in olie oplosbaar. De meest bekende BHA is salicylzuur. Salicylzuur heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, waardoor dit goed ingezet kan worden bij keratosis pilaris waarbij kleine ontstekingen voorkomen. Bij Triaderm zijn zowel de AHA als de BHA verkrijgbaar. Wij werken met de Meditopics AHA 5-10 of 12% of de BHA salicylzuur 2%.
Indien we adviseren de huid ter plaatse te verweken, dan adviseren we producten waar een concentratie van 10% ureum of hoger in zit. Ureum is een stof welke water aan zich bindt en zo het vocht in de huid goed vasthoudt. Dit kan dan thuis worden gebruikt.
Heb je na het lezen nog vragen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.