Wat is Transformatiecoaching?

,

Vraag jij jezelf weleens af waarom je in bepaalde situaties zo van slag bent? Zou het niet prettiger zijn om deze situaties beter te begrijpen en beter aan te kunnen? Misschien heb jij blokkades in jouw systeem opgebouwd waardoor jij zo onverwacht van slag kan raken. Er is een manier om deze blokkades op te lossen!

Wat is Transformatiecoaching?

Transformatiecoaching of transformatief coachen gaat uit van het principe dat elke trigger in het nu voortkomt uit een vorm van blokkade in een diepere laag in je systeem. Een trigger is iets wat er plotseling gebeurt wat een zekere reactie bij je uitlokt; je raakt geëmotioneerd door iets wat je tegenkomt in je leven. Dit kan bijvoorbeeld boosheid, frustratie, verdriet, eenzaamheid of machteloosheid zijn. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn natuurlijk; als je gerend hebt om een bus te halen en hij rijdt toch weg, dan baal je natuurlijk flink, dat is niet vreemd. Maar als er al snel gedachtes en bijbehorende gevoelens ontstaan ‘dat dit jou nou altijd gebeurt’ of ‘zie je, het zal wel weer een rotdag worden’, dan is de reactie op de trigger dus vrij groot en kun je ervan uit gaan dat het gevoel in het nu iets vertegenwoordigt wat diep van binnen ‘dwars’ zit. Geblokkeerd.

Voorbeelden van “triggers”

Regelmatig in ruzies terechtkomen waarbij je zowel ter plekke met de ander als achteraf in je gedachten, bezig bent je gelijk te halen. Continue beredeneren waarom de ander fout zit. En echt vergeven komt ook niet in jouw woordenboek voor.
Onrust; als je vrije tijd hebt bijvoorbeeld. Je bent overmatig bezig met de invulling van je vrije tijd uit angst dat je alleen komt te zitten of dat je iets mist. Of omdat je simpelweg niet weet wat je moet doen. Dit kan ook zo zijn met bijvoorbeeld een terugkerende angst dat er iets misgaat.
Luiheid; heerlijk om af en toe lekker lui te zijn! Maar.. als je regelmatig vervalt in een luiheid terwijl je weet dat er eigenlijk een ander plan was en je  je daar niet toe kunt zetten, dan zit er dus iets in de weg wat een zelf saboterend effect heeft waar je energie niet bepaald van gaat stromen.
Verslaving; bij hardnekkige verslavingen aan ernstige middelen is natuurlijk hulp op verschillende lagen van het bestaan geboden. Transformatief coachen kan echter heel waardevol zijn aangezien het de mogelijkheid biedt om tot de wortel van een probleem te komen; waarom is ‘iets’ verdoven ooit nodig geweest? Er spelen vaak meerdere problematische thema’s in een familiesysteem. Allerhande ‘zeer’ is ergens in het systeem opgeslagen, met verstoorde gedragspatronen tot gevolg.

Behandelmethoden
Veel reguliere behandelmethoden werken met cognitieve therapie, bewuste herinnering en soms medicatie. Regelmatig blijven bepaalde patronen verminderd bestaan en worden gedachten of gevoelens ‘gedempt’. Met transformatief coachen is het mogelijk om tot de (eerder onbewuste) wortel van een probleem te komen en vanuit daar bewustwording en inzichten vanuit een heel ander perspectief te doen ontstaan, waardoor pijn kan oplossen. Patronen die bestonden om pijn te bedekken zijn niet meer nodig, omdat de pijn geheeld is.

Blokkades oplossen zodat energie weer kan stromen
Als energie door blokkades in het systeem niet meer goed kan stromen werkt dit als een domino-effect en gaan er meer dingen spaak lopen. Soms is het ‘slechts’ regelmatig hoofdpijn of buikpijn, maar er zijn ook mensen die al jaren door de carrousel van het medische circuit lopen, zonder dat er écht iets opgelost wordt. Met transformatiecoaching kom je tot de kern van een blokkade. Soms zit iets echt heel diep verstopt- elke beschermlaag eromheen is onbewust heel zorgvuldig opgebouwd om er geen last meer van te hebben. Laagje voor laagje wordt dit in meerdere sessies afgepeld. Als transformatiecoach zijn we opgeleid de energie te volgen naar daar waar het ‘wringt’.

Het effect: “jij bent je eigen healer!”
Het effect van deze coachingvorm is dat het bewustzijn op jezelf daar waar nodig verruimd wordt. Eerder onbewuste dingen worden bewust, er kan doorvoeld worden wat nodig is, om vervolgens te kunnen helen. Juist, ‘healing’. Je bent namelijk je eigen ‘healer’! Diepere blokkades worden zo omgezet (‘getransformeerd’) in hernieuwde en lichtere visies op het leven en jezelf, je krijgt meer inzicht, hebt meer zelfliefde en je bent authentieker.

Omgaan met triggers
Triggers in het nu raken je veel minder! Situaties die je eerder van slag brachten kun je misschien zelfs bekijken met een glimlach. Je kunt het nog steeds opmerken, merkt waarschijnlijk beter en sneller dan voorheen bepaalde gevoelens op en je kunt het toelaten. Dat wat gebeurt mag er zijn en je kunt gemakkelijker om jezelf lachen. Je kunt gemakkelijker vergeven. Je voelt je vrijer. Je weet beter wanneer het tijd is voor rust en wanneer het tijd is voor actie, zelfzorg gaat beter. Je pakt beter verantwoordelijkheid over jezelf en geeft niet zomaar af op anderen. Want je weet nu hoe het werkt: jouw reactie komt voort uit jouw systeem, en is dus van jou. En de ander?
Die heeft zijn eigen stukken. Waarmee hij of zij al dan niet, ooit een keer aan de slag gaat 😉

Zo wordt je leven een stuk relaxter.

Wil jij meer weten? Maak een afspraak.