Is laserontharing iets voor mij?

,

Wanneer je last hebt van bepaalde haargroei omdat de haartjes bijvoorbeeld dik of donker zijn, zal je ontharen door middel van lasertherapie vast tegenkomen als behandeloptie. Inmiddels is het bekend en dat is niet voor niets: haren verwijderen door middel van laserbehandeling kan hartstikke fijn en handig zijn! Maar juist omdat het behandelen van ongewenste haargroei met behulp van laser op veel verschillende plekken en met veel verschillende soorten apparatuur wordt uitgevoerd, is het best moeilijk om een juiste afweging te maken. Bij Triaderm kun je kosteloos een intakegesprek aanvragen, dan leggen we je graag alles uit.

Wat is laserontharing?
Laserontharing betekent dat er ontharing plaatsvindt met gebruik van lasertherapie. Het woord ‘laser’ is eigenlijk een afkorting, LASER staat namelijk voor Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Daarmee wordt bedoeld dat er lichtversterking plaatsvindt door gestimuleerde emissie van straling. Meestal, dus bij niet-laserlicht, wordt licht uitgezonden in allerlei richtingen, in een breed spectrum van golflengten. Bij ontharingslasers wordt met behulp van een lasermedium van -meestal- een speciaal kristal gezorgd dat moleculen, atomen en elektronen fotonen produceren. Fotonen zijn lichtdeeltjes die gebundeld worden tot een héle sterke lichtstraal. Dit licht is in staat om wanneer het in aanraking komt met een bepaalde doelstof, omgezet te worden in warmte. Met de juiste golflengtes en de juiste hoeveelheid energie kunnen zo de pigmentkorrels (het melanine) als doelstof in haartjes geraakt worden. Dit proces wordt ‘fotothermolyse’ genoemd en vergt van de behandelaar een zorgvuldige kennis van het apparaat en de verschillende weefsels van de huid. zodat er een gewenste reactie kan optreden in de haartjes. Bij Triaderm kunnen we ongewenste haargroei behandelen met de Alexandrite-laser van 755 nanometer en de Nd:YAG -laser van 1064 nanometer.

Mogelijke risico’s
Zoals we net in het ‘technische gedeelte’ al noemden, is het eigenlijk het belangrijkste dat de behandelaar beschikt over de juiste kennis om met een laserapparaat om te gaan. Daarbij is het van belang dat het laserapparaat van een betrouwbare leverancier komt die kwaliteit levert. Laserapparatuur wordt ingedeeld in bepaalde klassen die over de sterkte en dus ook de risico’s gaan.
In de opleiding huidtherapie is licht- en laserbehandeling een belangrijk onderdeel. De kennis van de huid met verschillende mogelijke doelstoffen zoals pigment in haren, pigment in vlekjes, rode vaatjes of tatoeage-inkt is onmisbaar, voor wie wil gaan werken met deze behandelvormen! Daarbij de kennis van letterlijk de natuur- en scheikunde die nodig is om te begrijpen hoe licht gevormd, gebundeld en vervolgens ‘op maat’ terecht komt in de huid, is wat huidtherapeuten leren in de opleiding. Zodat ze na de opleiding op de werkvloer de apparatuur nog beter leren kennen met behulp van de scholing van leveranciers en andere na- en bijscholingen. Bij Triaderm vinden we, zoals we dat noemen, ‘klinisch kunnen redeneren’ heel erg belangrijk. Zo kunnen we behandeling+effect+resultaat zo optimaal en veilig mogelijk maken!

Is laserontharing pijnlijk?
Juist door veel uit te leggen over het fenomeen ‘laser’ kan het allemaal best spannend overkomen als je een behandeling overweegt. Het gevoel dat je kunt verwachten als een puls van de laser wordt afgegeven aan de haarzakjes in de huid, is vergelijkbaar met een klein elastiekje waaraan wordt getrokken en tegen de huid wordt losgelaten. Beetje scherp, maar héél kort en snel. Terwijl dit gebeurt wordt de huid gekoeld met lucht, dat is wat de behandeling bij Triaderm wel comfortabeler maakt. De koude luchtstroom haalt veel van het korte prikgevoel weg dat de verhitting van de laser geeft. Het pigment in de haarzakjes absorbeert het laserlicht razendsnel, echt in milliseconden. Zo is er voor een héél kort moment een hele hoge temperatuur in het haarzakje en dit zorgt ervoor dat de haarwortel licht beschadigd raakt waardoor deze niet meer goed kan functioneren. Afhankelijk van de hoeveelheid pigment, dus eigenlijk hoe dikker en donkerder de haar is, hoe makkelijker het haarzakje tot een juiste verhitting komt. Mensen denken vaak: hoe dikker en donkerder mijn haartjes zijn, des te moeilijker zal de behandeling dan ook wel zijn’. Maar dit is dus een grappige paradox; eigenlijk niet! Het laserlicht wordt juist goed gebruikt. Maar bij dikkere en donkerder haartjes kan het dus wel zo zijn dat het wat prikkende gevoel dat de laser geeft, wat sterker is. Uit de ervaring van jaren weten wij inmiddels dat het voor vrijwel niemand té pijnlijk is. Het gemiddelde aantal behandelingen en de interval die we aanhouden zorgt ervoor dat elk haartje binnen het te behandelen gebied in een juiste haargroeifase behandeld wordt. Wanneer het haartje net geproduceerd is door de haarwortel en nog niet in een rustfase komt waarbij het loslaat van de haarwortel, vindt er voldoende verhitting in de haarwortel plaats voor het uitschakelen ervan.

Is laserontharing een permanente oplossing?
Met de juiste apparatuur en behandelkennis is de kans op goed resultaat het grootste. Echter, ook met deze combinatie op onze hand is het uiteindelijke effect- en de duur ervan- nog steeds afhankelijk van het lichaam waar die haartjes zich bevinden! Elke seconde vinden er in een mensenlichaam miljoenen processen plaats waardoor het lichaam altijd onderhevig is aan verandering. Erfelijke aanleg voor haargroei, hormonale huishouding, immuniteit en wondgenezing.. Soms wordt door de tijd heen een beschadigd haarzakje gewoon weer een beetje ‘gerepareerd’ door het lichaam! Eigenlijk mooi, maar niet altijd gewenst. Om deze reden heet de behandeling dan ook niet meer standaard ‘definitieve ontharing’ maar ‘duurzame ontharing’. Dit heeft dus vooral te maken met geen definitief resultaat mógen garanderen. Maar, dit neemt dus niet weg dat veel van je ongewenste haartjes gewoon definitief wegblijven! Soms adviseren we om deze reden een (enkele of dubbele) onderhoudsbehandeling; ééns per 1-2 jaar even bijwerken wat er terugkomt. 

Is laserontharing voor iedereen geschikt?
Voorwaarde voor ontharing door middel van laserbehandeling is dat de haartjes voldoende pigment bevatten, en dan vooral de donkere kleurstof. Bij rode haartjes is er helaas onvoldoende kleurstof aanwezig dat het laserlicht kan absorberen. Verder kijken we naar het verschil tussen de kleur van de huid en de kleur van de haar. Er moet voldoende verschil tussen zitten, zodat de energie van de laserstraal ook terecht komt op de plek waar het moet zijn. Wanneer de huid te zongebruind is kan er niet behandeld worden. Het door de huid aangemaakte pigment door de zon is erg gevoelig voor het laserlicht en kan voor verbrandingen zorgen. Met een licht tintje en voldoende contrast tussen huid en haar, behandelen we wel. We kunnen de laser en de koeling zo instellen dat er toch veilig behandeld kan worden. Wat betreft huidtypen kan bijna alles! Van hele lichte tot donkere huid: met de juiste golflengte, koeling, duur van de puls en in te brengen energie is er in bijna alle gevallen wel behandeling mogelijk. Een hele donkere huid is weer moeilijker, vooral omdat het contrast tussen huid en haar dan ook weer te weinig is en er niet voldoende energie in de haarwortels gebracht kan worden terwijl het huidoppervlak veilig blijft. Ook is er nog geen lasertherapie die blonde haartjes kan aanpakken. Er is dan gewoonweg geen goede doelstof aanwezig die het laserlicht door de haar heen naar de wortel kan leiden. Daarvoor zijn we dus nog steeds aangewezen op het langduriger traject van elektrische epilatie. Mocht je twijfelen of jouw huid en haren geschikt zijn voor lasertherapie? 
We adviseren je graag, maak daarom gerust een afspraak met ons en we geven je eerlijk advies.

Waarom is laserontharing kostbaar?
Er is een groot verschil in kosten van laserbehandeling te vinden. Talloze salons en klinieken kunnen goedkope behandelingen aanbieden, wees wel alert op de apparatuur die ze gebruiken en of het personeel is opgeleid om deze behandelingen te mogen uitvoeren. Hopelijk geeft onze uitleg voldoende informatie om de juiste en veilige keuze te maken waar je laserontharing laat uitvoeren. Bij Triaderm gebruiken wij zeer hoogwaardige apparatuur – afkomstig van een fabrikant welke tevens aan ziekenhuizen levert voor medische ingrepen- met de juiste praktische en technische ondersteuning. We willen een vertrouwd adres zijn, waar je voor een eerlijk tarief terecht kunt. 

Gratis en vrijblijvend consult
Bij Triaderm kun je altijd terecht voor een gratis en vrijblijvend consult. Ben je al klant bij ons, schroom dan niet om tijdens je huidbehandeling eens te vragen naar de mogelijkheden van laserontharing. Ook kun je een apart adviesgesprek inplannen. Ben je nieuw dan kun je ons bellen, mailen of de online planner gebruiken voor je gratis consult. We helpen je graag! 
Klik hier om direct een afspraak in te plannen.

ZOMERACTIE laserontharing
Inmiddels onder de meeste van onze klanten een fenomeen: als je in de maanden juni, juli en augustus je laserontharingsbehandeling start, krijg je maar liefst drie behandelingen lang een korting van 25%!